200’den Fazla Sanatçı Yapay Zekaya Karşı Bir Arada!

200’den fazla kişi Yapay Zekanın etik dışı kullanımıyla müziğin değersizleştirilmesine, ihlal edilmesine ve sömürülmesine karşı bir araya geldi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Aralarında Billie Eilish, Camila Cabello, Nicki Minaj ve Katy Perry gibi müzisyenlerin de bulunduğu 200’den fazla kişi Yapay Zekanın etik dışı kullanımıyla müziğin değersizleştirilmesine, ihlal edilmesine ve sömürülmesine karşı bir araya geldi.

Sanatçı Hakları İttifakı ve 200’den fazla müzisyen, Yapay Zekanın etik dışı kullanımıyla müziğin değersizleştirilmesine, ihlal edilmesine ve sömürülmesine son verilmesi çağrısında bulunan açık bir mektup yayınladı.

Sanatçı Hakları İttifakı Yetkili Direktörü Jen Jacobsen, müzisyenlerin streaming çağında zaten yeterince para kazanamadıklarını vurguluyor. Yapay zeka geliştiricilerinin modellerini izinsiz bir şekilde müzik eserleri üzerinde eğitmesinin veya telif haklarından kaçmak için şarkıların “taklitlerinin” üretilmesinin bu durumu iyice kötüleştirdiğinin altını da çiziyor.

Jacobsen, “Üretken yapay zekanın insan sanatçıların yerini almak için etik olmayan bir şekilde kullanılması hem sanatçılar hem de hayranlar için tüm müzik ekosisteminin değerini düşürecektir” dedi.

Açık mektupta ise şu ifadelere yer verildi:

“Sorumlu bir şekilde kullanıldığında şüphesiz, yapay zekanın insan yaratıcılığını ilerletmek ve her yerden müzik hayranları için yeni ve heyecan verici deneyimlerin geliştirilmesini ve büyümesini sağlayacak muazzam bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. Ne yazık ki, bazı platformlar ve geliştiriciler yapay zekayı yaratıcılığı sabote etmek ve sanatçıları, söz yazarlarını, müzisyenleri ve hak sahiplerini baltalamak için kullanıyor.”

Açık mektupta Sam Smith, Jon Bon Jovi, Norah Jones, Pearl Jam, R.E.M., Chuck D, Kate Hudson ve Güney Koreli eğlence şirketi Hybe’nin imzaları yer alıyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz