Aynı Anda 2 Soğuk Algınlığı Olabilir mi?

Virolog Lance Stewart, rinovirüs (soğuk algınlığına neden olan) veya başka bir tür solunum virüsü ile enfekte olan kişiler üzerinde yapılan çalışmalarda, araştırmacıların bazı kişilerin gerçekten de eş zamanlı olarak ikinci bir virüsle enfekte olduğuna dair kanıtlar bulduğunu söyledi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Virolog Lance Stewart, rinovirüs (soğuk algınlığına neden olan) veya başka bir tür solunum virüsü ile enfekte olan kişiler üzerinde yapılan çalışmalarda, araştırmacıların bazı kişilerin gerçekten de eş zamanlı olarak ikinci bir virüsle enfekte olduğuna dair kanıtlar bulduğunu söyledi.

Ve evet, çift viral enfeksiyona sahip olmak, kendinizi tek bir soğuk algınlığından daha kötü hissetmenize neden olabilir, dedi Stewart. Ancak tek bir soğuk algınlığında hissettiğinizden farklı hissetmemeniz de mümkün, diye ekledi.

Bu gerçekten sahip olduğunuz virüslerin kombinasyonuna bağlı olacaktır" dedi. Örneğin, iki rinovirüs ile enfekte olduysanız , iki enfeksiyon da benzer semptomlara neden olabilir, dolayısıyla yalnızca bir virüse sahip olduğunuzda hissedeceğinizden farklı hissetmeyebilirsiniz. Öte yandan, eğer soğuk algınlığı virüsü artı grip virüsüne yakalanırsanız, virüsler vücudunuzu farklı şekillerde etkiler, dolayısıyla kendinizi daha kötü hissetmeniz mümkündür.

Dr. Amanda Porro, bir enfeksiyona sahip olmanın, vücudun savunması zayıf olabileceği için kişiyi her türlü ikinci enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebileceğini söyledi. Dolayısıyla bağışıklık sistemi bir enfeksiyonla savaşmaya çalışırken bir başkasının devreye girebileceğini örneğin, soğuk algınlığı olan çocuklarda bakteriyel kulak enfeksiyonu gelişmesinin de yaygın olduğunu söyledi. Ancak kişiye bağlı olabilir. Stewart, bazı durumlarda, sistemlerinde zaten bir virüs bulunan kişilerin ikinci bir enfeksiyona yakalanma olasılığının daha düşük olabileceğini söyledi. Bir enfeksiyon geçirdiğinizde bağışıklık tepkinizin arttığını söyledi. Bu, potansiyel olarak savaşa hazır olacağı ve enfeksiyon yayılmadan ikinci bir istilacıyı alt etmeye hazır olacağı anlamına geliyor.

Stewart, her durumda, tam olarak ne kadar hasta hissettiğinizin sahip olabileceğiniz virüslerin sayısına göre değil, bağışıklık sisteminizin ne kadar güçlü tepki verdiğine bağlı olduğunu söyledi. Bir virüse karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi olan bir kişi, vücudu istilacı virüsü susturmak için enfeksiyonla savaşan hücreler ve antikorlardan oluşan bir sel salgıladığından kendini oldukça hasta hissedebilir. Bağışıklık tepkisi daha zayıf olan bir kişi kendini o kadar şiddetli bir şekilde hasta hissetmeyebilir ancak birkaç gün yerine önümüzdeki haftalarda da enfeksiyonla mücadele etmeye devam edebilir.

Porro, iki enfeksiyona karşı şiddetli bir mücadelenin enerji depolarınızı tek bir enfeksiyona karşı mücadeleden daha fazla tüketebileceği için kendinizi daha kötü hissedebileceğinizi belirtti. Eğer beyaz kan hücreleriniz bir virüse karşı antikor üretiyorsa ve ardından bakteriyel bir enfeksiyon ortaya çıkıyorsa, bağışıklık sisteminin her iki enfeksiyona karşı da aynı anda antikor üretmesi gerekir. Ayrıca astım veya diğer solunum problemleri gibi altta yatan bir rahatsızlığınız varsa genel olarak daha kötü hissedebileceğinizi söyledi.

Ancak sonuçta aynı anda iki soğuk algınlığı geçirip geçirmediğinizi söylemenin neredeyse imkansız olabileceğini söyledi Porro. Yeni semptomlar ortaya çıkmaya başladığında soğuk algınlığını atlatıyorsanız, bu ikinci bir enfeksiyona işaret ediyor olabilir. "Fakat enfeksiyonlar benzer olsaydı bunu söylemek çok zor olurdu" dedi. "Vücudumuz her gün birçok mikropla temas ediyor" dedi. Bazı mikroplar daha güçlüdür ve sistemlerimizi tüketebilir. "Fakat genellikle vücudunuz enfeksiyonlarla iyi başa çıkabilir" dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz