Evren Düşündüğümüz Gibi Olmayabilir!

"Hubble sabitiyle" ilgili kafa karışıklığı, temel varsayımlarımızın çoğunun yanlış olduğuna işaret edebilir

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Evrenin en derin kısımlarından bazıları hakkında temelden yanılıyor olabileceğimiz yeni bir çalışmada belirtildi.

Bilim insanları yıllardır "Hubble gerilimi" üzerine kafa yoruyor. Bu kavram, evrenin ne kadar hızlı genişlediğini ölçmenin zorluğuna işaret ediyor: Farklı ölçümler farklı hızlar gösteriyor ve bilim insanları bunun nedenini açıklayamıyor.

Bu fark, hızın ölçülmesiyle ilgili sorunlardan kaynaklanabileceği gibi bu ölçümlerin dayandığı fizik mekanizmalarıyla ilgili daha derin bir sorunun sonucu da olabilir. Başından beri bu zorluklar üzerine kafa yoran bilim insanları bunların nedenini bulmakta zorlanıyor.

Yeni araştırma belirli bir yıldız türünün bugüne kadarki en doğru ölçümünü sunuyor. Bu araştırma ölçümlerimizin doğru olduğunu ve evrenin genişlemesiyle ilgili daha derin bir şeyler gerçekleştiğini göstererek gerilimi daha da artırıyor.

École polytechnique fédérale de Lausanne'dan çalışmayı yöneten Richard Anderson yaptığı açıklamada, "Bu tutarsızlık muazzam öneme sahip" dedi.

Diyelim ki bir dağın iki zıt tarafını kazarak bir tünel inşa etmek istediniz.

Kaya türünü doğru tespit ettiyseniz ve hesaplamalarınız doğruysa, kazdığınız iki delik merkezde buluşacaktır.

Ama eğer buluşmazlarsa, bu bir hata yaptığınız anlamına gelir; ya hesaplamalarınız yanlış ya da kaya türü hakkında yanılıyorsunuz. Hubble sabitinde olan şey bu.

Hesaplamalarımızın doğruluğunu ne kadar çok teyit edersek tutarsızlığın, Evren hakkındaki anlayışımızın yanlış olduğu ve Evren'in pek de düşündüğümüz gibi olmadığı anlamına geldiği sonucuna o kadar çok yaklaşabiliriz.

Evrenin genişlemesine dair anlayışımızı sorgulamanın yanı sıra bunun, karanlık enerji ve yerçekimi gibi diğer fiziksel olgular açısından da sonuçları var.

Anderson, "Bu, fiziğe dair genel anlayışımızın zeminini oluşturan temel kavramları yeniden düşünmemiz gerektiği anlamına geliyor" dedi.

Bulgular, Astronomy and Astrophysics'te bu hafta yayımlanan "A 0.9% calibration of the Galactic Cepheid luminosity scale based on Gaia DR3 data of open clusters and Cepheids" (Açık yıldız kümelerinin ve Sefelerin Gaia DR3 verilerine dayanan Galaktik Sefe parlaklık ölçeğinin yüzde 0,9'luk kalibrasyonu) başlıklı makalede açıklandı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz