İspanya’da Müzik Satışlarında Patlama Yaşandı!

FPI’ın Global Müzik Raporu öncesi İspanya’nın yaptığı açıklamaya göre müzik satışlarında patlama yaşandı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

İspanya kayıtlı müzik endüstrisinin % 95’inden fazlasını temsil eden PROMUSICAE’ye göre 2022 yılında elde edilen 462,9 milyon avroluk toplam gelirler % 12,33 aratarak 520 milyon avroya ulaştı.

Genel itibariyle toplam 465 milyon avroluk satış 2006’daki gelir düzeyini % 88,6 aşarken (???), 2001 yılındaki seviyenin % 37 gerisinde kaldı. Satışlar 2006 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış olmakla birlikte 2001 yılı seviyelerinin halen % 37 altında kaldı.

Dijital pazar, bir yılda İspanya’da tüketilen müziğin % 86’sını (403,5 milyon avro) temsil ediyor. Dijital satışların neredeyse % 99’u streaming’den geliyor (398,6 milyon avro). Bunların 330 milyon avrosu ses platformlarından gelirken 69 milyon avrosu videodan geliyor.

2022 yılına göre dijital ses müzik tüketimi % 15, dijital video müzik tüketimi % 15 arttı. Açıklamaya göre ülkede 19 milyonun üzerinde ses streaming aboneliği var. Ancak Promusicae açıklamasına göre İspanya, daha olgun ve bilinçli pazarlara sahip diğer ülkelerin premium abone sayılarından halen çok uzakta.

Fiziki satışlardaki gelir artışına da değinilen açıklamada vinyl gelirlerinin % 19’luk artışla fiziki pazarın % 56’sından fazlasını oluşturmaya devam ettiği belirtilerek gelirlerin 35 milyon avroya ulaştığı ifade edildi. Toplam fiziki pazar 2022 yılına kıyasla % 10 büyüyerek 2023 yılında 62 milyon avroyu geçti.

Sektörün temsili alan gelirleri ise 50 milyon avro olarak bildirildi.

İspanya’da yerel sanatçıların ağırlıklı olduğu piyasaya ilişkin açıklamada PROMUSICAE Başkanı Antonio Guisasola, “2023 yılının kapanışını çok olumlu bir şekilde değerlendiriyoruz ve sanatçıların yetenek ve çalışmalarının tamamı sayesinde yaratılan tüm kayıtlı müzikleri mütevazı bir fiyatla tüketiciye ulaştıran streaming modelinin makul bir şekilde ilerlemesine dair büyük umutlar besliyoruz. Ülkemizdeki tüm kayıt endüstrisinin çabası ve yatırımı, 2006 seviyelerini aşarak kapattığımız bir yılda, korsan nedeniyle yaşanan krizden önceki 2001 seviyesine ulaşmak için kalan % 37’ye ulaşmak için önümüzde bir yol var” diyerek, müzik üretimi için daha güçlü kamu teşvikleri ve desteklerine ihtiyaç olduğuna, müziğin eşit şartlarda rekabet edebilmesi için vergi teşvikleri (diğer kültür endüstrilerinin zaten yararlandığı, ancak kayıtlı müzik ve video klip üretiminin yararlanmadığı), yeni yetenekler için fonografik üretime yardımlar gibi mekanizmalarla kamu sektörünün belirleyici desteğine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz