İşte Hafızayı Güçlendiren Süper Besin!

Yaylalarda toplanan bitki kafayı zehir gibi yapıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Halk arasında ‘yaban mersini’ olarak bilinen bitki Karadeniz’de ‘likapa’ ismiyle tanınıyor. Yaylalarda toplanan bitki kafayı zehir gibi yapıyor.

Fundagiller familyasına mensup olan yaban mersini, lezzetli tadı nedeniyle birçok tatlı ve yiyecekle birlikte tüketilebiliyor.

Özellikle Trabzon ve Rize bölgesinde yaylalarda tonlarca bulunan yaban mersini, toplamasının kolay oluşu nedeniyle de yöre halkı için büyük bir gelir kapısı olabiliyor.

Güzel tadının yanında besin değerleri açısından da oldukça zengin olan yaban mersininin vücuda çok fazla faydası bulunuyor.

RİZE'DE YAYLALARDA KİLOLARCA BULUNUYOR

Ilıman, nemli ve yüksek yerleri seven bu bitki ülkemizde ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi’nde yetişir. Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop’un yüksek kesimlerinde yaban mersini kendiliğinden yetişmektedir.

Asitli topraklarda kolaylıkla büyüyen yaban mersininin Karadeniz Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişmesinin nedenlerinden biri de bölgenin topraklarının asit oranının yüksek olmasıdır.

YABAN MERSİNİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Yaban mersini, lif, C vitamini, B6 vitamini, folat içerikleriyle öne çıkar. Vitamin ve mineraller bir araya geldiğinde yaban mersini faydaları saymakla bitmez.

Küçücük bu meyve, büyük bir fayda deposudur. Tansiyonu dengelemek, kalp hastalıklarından korumak, hafızayı güçlendirmek, hızlı iyileşmeyi sağlamak yaban mersinin faydalarından bazılardır.

Yaban mersini faydaları şöyle sıralanabilir:

Hafızayı iyileştirir,

Kanseri önlemeye yardımcı olur,

Kan şekerini dengeler,

Kalp sağlığına iyi gelir,

Tansiyonun dengelenmesine katkıda bulunur,

Bağışıklığı güçlendirir,

Sindirim sistemine iyi gelir,

Göz sağlığına iyi gelir,

Kemik sağlığına iyi gelir,

Cilt sağlığına iyi gelir.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz