Newyork Times’dan ChatGPT’ye Dava!

Newyork Times gazetesi ChatGPT ve Microsoft’a telif hakkı ihlali davası açtı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Newyork Times gazetesi ChatGPT ve Microsoft’a telif hakkı ihlali davası açtı. Dava dilekçesinde suçlananlar arasında Microsoft da var.

Yapay zeka şirketlerinin farklı kurum ve kişilere ait içerikleri izinsiz kullanmaları nedeniyle açılan davalara bir yenisi daha eklenmiş oldu. Suçlananlar arasında Microsoft’un da bulunması şirketin ChatGPT’ye 13 milyar dolar yatırım yapması ve bu bedel geri tahsil edilinceye kadar kârların % 75’ini alacak olması nedeniyle gerçekleşti.

170 yıllık tarihi olan NY Times 2023 yılı Nisan ayında Microsoft ve ChatGPT ile temas kurarak lisanslama görüşmelerine davet etmiş ama bundan bir sonuç çıkmamıştı.

Dilekçede “Davalılar, Times’ın telif hakkıyla korunan içeriğini, The Times’a herhangi bir lisans veya başka bir tazminat ödemeden defalarca kopyaladılar. … Milyonlarca Times eseri, sanıkların GPT modellerini ‘eğitmek’ amacıyla birçok kez kopyalandı ve kullanıldı” denildi.

Şikayet dilekçesinde ChatGPT tarafından üretilen metinlerle aynı konuya ilişkin NY Times metinlerinin benzerliğini gösteren örneklere de yer veriliyor.

ChatGPT isimli yapay zekayı geliştiren OpenAI, Times’daki makaleler de dahil olmak üzere internetin geniş bir bölümünün eğitici faaliyetlerde kullanılmasının “adil kullanım” olarak bilinen yasal istisna kapsamında olduğunu öne sürüyor. Bu istisna araştırma ve öğretim de dahil olmak üzere belirli durumlarda içeriklerin izinsiz olarak yeniden kullanılmasına izin veriyor.

Mahkemeler, telif hakkıyla korunan bir çalışmanın adil kullanımının “dönüştürücü” olan yeni bir şey üretmesi veya orijinal bir esere yorum yapması veya ona geri gönderme yapması gerektiğini söylüyor. NY Times, bunun OpenAI’nin makalenin orijinal haberini yeniden üretme şekli için geçerli olmadığını öne sürüyor. Örnekler buna işaret ediyor.

Times’ın avukatları “The Times’ın içeriğini para ödemeden The Times’ın yerini alacak ürünler yaratmak ve izleyicileri ondan uzaklaştırmak için kullanmanın ‘dönüştürücü’ hiçbir yanı yok” diyorlar.

YZ ve haklar konusu uzun bir süre tartışma konusu olacak. Durum streaming uygulamalarının ilk yıllarına benziyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz