ÖZEL: Aralıklı Oruç Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Uzman Dr. Özlem Kaynakgöz Açıkladı

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

 Son zamanlarda kilo vermek isteyenler için aralıklı oruç (intermittent fasting) yöntemi gittikçe daha fazla kişi tarafından tercih edilir hale geldi.

En popüler diyetlerden biri olan aralıklı oruç ise gün içinde belli saatlerde yemek yeme ve kalan saatleri hiçbir şey yemeden geçirmeye dayalı bir beslenme çeşidi.

Aralıklı oruç diyeti hakkında Uzman Dr. Özlem Kaynakgöz, şu bilgileri verdi.

Kaynakgöz, "Aralıklı oruç beslenme ve aç kalma dönemleri içeren yeme düzenidir. Ne yiyeceğinizden çok ne zaman yiyeceğiniz önemlidir. Yaygın kullanılan aralıklı oruç yöntemleri, günlük 16 saatlik oruç tutmayı veya haftada iki kez 24 saat oruç tutmayı içerir. Aralıklı oruç uyguladığınızda, insanın büyüme hormonu seviyeleri yükselir ve insülin seviyeleri düşer. Vücudumuzun hücreleri ayrıca genlerin ekspresyonunu değiştirir ve önemli hücresel onarım süreçlerini başlatır. Klasik 16 saatlik oruçta kahvaltı atlanır, fakat kahvaltı önemli bir öğündür. Benim önereceğim metod örneğin, sabah saat 10.00 de kahvaltı yapıp 18.00 da akşam yemeği yemek sonrasında birşey yememek. Gece açlığı vücudun onarım mekanizmalarının çalışabilmesi için mükemmeldir. Aralıklı oruç normal rutin beslenmemiz haline gelmemeli, ideal olan arada 16 saat açlık, arada 24 saatlik açlık arada da düşük kalorili beslenme şeklinde kendi yaşam tarzımıza uygun bir döngü oluşturmaktır. Unutmayın ki avcı olan atalarımız her gün düzenli beslenemiyorlardı. Sağlığımızı geri kazanmak için evrimsel ayarlarımıza geri dönmemiz gerekir" dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz