ÖZEL: Prof. Dr. Serhat Fındık: 'Kızamık Hastalığı İçin Korkuya Mahal Yok!'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhat Fındık:“Kızamık salgınına” ilişkin uyarılar devam ediyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023’ün ilk 4 ayında bin 440 vaka tespit edildiğini açıkladı. İstanbul ve Gaziantep’teki vaka artışlarına dikkat çekilirken, “Vaka olan bölgelerde tüm çocuklara bir doz aşı” önerisi geldi. Koronavirüs salgınında kullanılan aşılara karşı yaptığı uyarılarla dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhat kızamık hastalığı ve kızamık aşısı ile ilgili Yenigünaydın.com'a verdiği çok özel röportaj...

Kızamık vakalarının artması salgın olarak nitelenebilir mi?

Kızamık vakalarının artması salgın olarak nitelendirilemez. Kızamak salgını diye bahsettikleri durum gerçekten kızamık mı yoksa altında başka bir neden mi var? Örneğin, Covid aşılarının yan tesirleri mi bu şekilde kendini gösteriyor, yoksa gerçekten kızamık mı vakaları mı bunlar.

Kızamık hastalığı nasıl bulaşır?

Kızamık hava yoluyla  yani solunum yoluyla bulaşır. Yakın temastan kaçınmak gerekir. Kızamığın son derece bulaşıcı bir çocuk hastalığı olduğunu biliyoruz.

Kızamık korkutucu bir hastalık mıdır?

Kızamık korkutucu bir hastalık değildir. Çocukluk dönemi hastalıklarında en masumudur. Bağışıklık sistemi yeterli olan, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanmayan, organ yetmezliği gibi veya çok ağır kalp ve akciğer rahatsızlığı olan çocuklar dışında kızamık ağır seyretmez.

GÖRÜNEN VAKALAR GERÇEKTEN KIZAMIK MI?

Kızamığın belirti ve semptomları nelerdir?

Kızamık virüsünün solunum yoluyla vücuda girmesinden sonra yaklaşık 10 ile 14 gün kuluçka dönemi vardır. İlk etapta cilt döküntüsü oluşmaz, o yüzden dikkatli olmak gerekir. Cilt döküntülerinden önce yüksek ateş, burun akıntısı, nezle, kuru öksürük, gözlerde kızarıklık yanma ve batma oluşur. Kızamık teşhisi için en önemli fizik muayene bulgusu ise ağız mukozası içerisinde özellikle ikinci azı dişi hizasında beyaz noktalardır. Biz buna koplik noktaları diyoruz. Bunlar görüldüğü takdirde teşhis kesinlikle kızamıktır. İlk soruya gelecek olursak kızamık salgınından bahsedilmediğini söylemiştim. Görülen vakalar gerçekten kızamık mı, eğer ki koplik noktaları tespit edildiyse o vakalar kesinlikle kızamıktır. Bunun sonrasında da 24 saat ile 48 saat arasında vücutta döküntüler başlar. Döküntülerin özelliği vücudun ense kökünden itibaren tüm vücuta yayılan döküntülerdir.

HİÇ BİR AŞI FAZ1 AŞAMASINI GEÇMEMİŞTİR

Kızamık aşısı güvenli midir?

Pandemi ile birlikte tıp dünyasında en tartışılan konularından birisi de bu. Aşı çalışmalarına detaylı bakıldığı zaman bir ürünün aşı yada ilaç olması için bu adı kazanabilmesi için geçmesi gereken fazlar vardır. Faz0 dan Faz4 e kadar gider. Faz0 klinik öncesi çalışmadır, yaklaşık 1 yıl sürer deney hayvanları üzerinde yapılır. Sonrasında burda başarılı olunduysa eğer Faz1'e geçilir. Faz1 gönüllü sağlıklı bireyler üzerinde yapılan çalışmadır. Minumum 1 yıl sürer, burda amaç  aşı yada ilaç olacak ürünün vücuda zarar vermediğinin gösterilmesidir. Faz3 aşamasında aşı adayının sadece çok az miktarda tuzlu suyun yada serumun bulunduğu bir ürünle mukayese edilmesi gerekir. Faz3'de bir gruba ilaç yada aşı verilir, diğer gruba da tuzlu su yada serum verilir. Ve çalışmayı yapan bilim adamları ve gönüllü bireylerden hangi gruba hangisinin verildiğini bilmez. Ama bire bir notları tutulur. Faz3 bitmeden ilaç yada aşı ruhsat alamaz. Üzülerek söylüyorum ki daha önce yapılan aşı çalışmalarına bakıldığı zaman hiç bir aşı gerçek anlamda Faz3 aşamasını geçmemiştir ve tamamlanmamıştır. Çocukluk dönemi aşıları da dahil olmak üzere hiç bir aşının yüzde yüz güvenilir olduğunu gerçek bir bilim adamı söyleyemez. Hemen hepsinin yan tesirleri görülebilir. Bu tüm aşılar için geçerlidir. Yan tesirleri arasında dikkat eksikliği, otizm, alerji, cilt hastlıklarına, kalp hastalıklarından beyin iltihabına kadar yan tesir görülebilir. Tüm bunların ışığında kızamık aşısı için karar verilmeli, insanlar zorlanmamalıdır. Dört dörtlük bilim komisyonu kurularak, gerçek etik, insan sağlığı ile çelişmeyen, maddi beklentiye girilmeden yapılan gerçek çalışmalarla bu çok daha kesin bir şekilde ortaya çıkacaktır. Gerçekten güvenilir etkili olduğu ispatlanırsa başta ben olmak üzere gerçek bilim adamları bu aşıyı önerebiliri

--------BU AŞILARIN HİÇ BİRİ FAZ3'Ü GERÇEK BİTİRMEDİ------

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz