Para Stresi Sizi Hasta mı Ediyor?

Para stresinin sağlığınızı etkilediğine dair bazı işaretler, diğerlerinden daha belirgindir.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Uzmanlar, mali kaygıların sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini ve kontrolü elinizde tutmak için atabileceğiniz pratik adımları açıklıyor. Katie Wright tarafından.

Enflasyonun artmaya devam etmesi (Ocak'ta %10,1'den Şubat'ta %10,4'e) ve bazı bakkaliye fiyatlarının geçtiğimiz yıl iki katına çıkmasıyla, yakın zamanda.

Endişe finansal baskılarla da ilişkili değil – geçen yıl yapılan bir araştırma, BACUP terapistlerinin üçte ikisinin (%66) yaşam maliyeti endişelerinin insanların ruh sağlığında düşüşe neden olduğuna inandığını ortaya koydu.

Psikoloji ve para stresi arasındaki bağlantı iyi bilinir, ancak mali durumunuz hakkında endişelenmenin fiziksel sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini hiç düşündünüz mü?

Finansal stres sağlığınızı neden etkiler?

Anksiyete bazen tamamen kafanızdaymış gibi hissedebilir, ancak stres fiziksel olarak birçok şekilde kendini gösterebilir.

Londra Uyku Merkezi'nde danışman klinik psikolog olan Dr Zoe Gotts, "Kalp atışımızdan nefesimize ve beynimize kadar her sistemi etkiliyor" diyor.

Biraz stres bizi harekete geçmeye motive ettiği ve güvende tuttuğu için iyi bir şey olsa da, uzun vadede zararlı olabilir.

Gotts, "Daha yüksek stres, kortizol ve adrenalin düzeylerinin artmasına yol açan savaş ya da kaç tepkisiyle sonuçlanır" diye devam ediyor.

"Bu hormonlar sindirim sistemini, bağışıklık ve üreme sistemini baskılama potansiyeline sahip ve uykuyu önemli ölçüde bozuyor."

Belirti ve bulgular

Para stresinin sağlığınızı etkilediğine dair bazı işaretler, diğerlerinden daha belirgindir.

BACP kayıtlı terapisti, Working Minds'ın kurucusu ve yöneticisi Simon Coombs, "Temel göstergeler arasında zayıf uyku, sinirlilik, düşük enerji ve ağlamak yer alıyor" diyor .

“Bazı insanların da iştahı yoktur ve yeterince su içmezler. Biz - veya meslektaşlarımız - hasta olduğumuz için normalde yaşayabileceğimizden daha fazla izin alabiliriz."

Gotts, tetiklenebilecek veya alevlenebilecek diğer sorunların şunları içerdiğini söylüyor: " Migren , sırt ve kas ağrısı, mide ve sindirim sorunları, uykusuzluk, yüksek tansiyon ve kalp ritim bozukluğu."

İstenmeyen semptomların yanı sıra stres, insanların sağlıksız davranışlarda bulunmasına neden olabilir.

Gotts, "Örneğin, aşırı yeme, alkol ve uyuşturucu kullanımı, ayrıca televizyon izlemek ve oyun oynamak gibi hareketsiz davranışlar" diyor.

"Bu davranışlar bir kişinin sağlığını ve mali durumunu kötüleştirebilir."

Dopamin vuruşu için abur cubur yemek veya uykusuz gecelere karşı koymak için daha fazla kahve yemek, egzersiz yapmak için yeterli enerjiye sahip olmamak bir kısır döngü yaratabilir.

Coombs, "Kötü beslenme, fiziksel hareketsizliğe yol açar ve bunun sonucunda kaygı ve depresyon gibi olumsuz psikolojik durumlar yaratır" diye uyarıyor.

"Obezite, diyabet ve kalp hastalığı gibi fiziksel sorunların tümü, yetersiz beslenme, az egzersiz ve zayıf zihinsel sağlık sonucunda riski artırıyor."

Stres Yönetimi

Uzmanlarımız, sağlığınızı tekrar yoluna sokmak için stresin nedeni kadar belirtileriyle de mücadele etmek gerektiğini ve bunun ilk adımın farkındalık olduğunu söylüyor.

Gotts, "Vücudunuza dikkat etmek ve stresin etkisini hissettiğiniz zamanı fark etmek çok önemlidir" diyor.

“Örneğin, sakinleşmeyi zor mu buluyorsunuz? Başkalarıyla konuşamayacak kadar stresli mi hissediyorsunuz? Uykun bölündü mü?”

Egzersiz son derece etkili bir stres giderici olabilir ve yorucu olması gerekmez.

Coombs, "Doğal olarak oluşan serotonin, düşünce netliğine, daha fazla enerjiye ve hayatın zorluklarını üstlenme dürtüsüne sahip olmamızı sağlıyor" diyor.

"Temiz havada basit bir yürüyüş, zihnin sürekli uğultusunu yavaşlatmasını sağlar ve kaygıyı azaltmak ve eylemi teşvik etmek için hafif bir endorfin salınımı sağlar."

Dengeli beslenmek, ihtiyacınız olduğunda yardım istemek kadar önemlidir: "Fiziksel veya zihinsel sağlığınız hakkında endişeleriniz varsa, aile hekiminizle iletişime geçmeli ve gerekirse, yerel muayenehanenizden acil bir randevu almalısınız."

Gotts şunları ekliyor: "Bir terapistten daha profesyonel yardım almanız gerekebilir."

Mali durumunuzun kontrolünü elinize alın

Finansal sorunlar söz konusu olduğunda başınızı kuma gömmek cazip gelebilir.

Coombs, "Ertelemek yerine harekete geçmek, ilk başta korkutucu gelse de inanılmaz derecede güçlendirici olabilir" diyor.

“İster işte olun ister başka bir yerde, harekete geçmek kesinlikle gereklidir. Ve bunu olabildiğince net bir kafayla yapmak için.”

Gotts, mali durumunuzu kontrol altında tutmak için pratik adımlar atın diyor: "Örneğin, gerçekçi bir bütçe oluşturmak ve harcamaların azaltılabileceği alanları belirlemek."

destek ara

Coombs, "Pozisyonunuz ne olursa olsun, yardım etmek için orada kimin olduğunun farkındaysanız, asla ve asla yalnız olmadığınızı kendinize hatırlatın" diyor.

Gotts, "Bir mali danışmanın tavsiyesine ihtiyacınız olabilir" diyor veya konuşmak için bir arkadaşınıza veya aile üyenize ulaşmak isteyebilirsiniz. "Harcamanız için üzerinizdeki baskıyı artırmamaları gerektiğini anladığından emin olun."

Çeşitli para konularında yardımcı olabilecek birçok kuruluş var.

Borç tavsiyesi için Stepchange'i (0800 138 1111 numaralı telefonu arayın) öneren Coombs, "Yardım edebilecek veya tavsiyede bulunabilecek ilgili kuruluşları arayarak veya onlarla iletişime geçerek kendinize görev verin" diyor.

Elektrik faturalarıyla mücadele ediyorsanız, seçeneklerinizi görüşmek için en kısa sürede tedarikçinizle iletişime geçin.

Coombs , "Son çare olarak, Samiriyeliler (ücretsiz olarak 116 123'ü arayın) aramanıza cevap verecek ve sizi en karanlık saatinizde destekleyecektir" diye ekliyor.

"Ancak vurgulanan rehberliğe uyulması, en kötüsünü uzakta tutmak için pek çok eylem sağlamalıdır."


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz