Tükettiğiniz Yiyeceklere Dikkat!

Sağlıklı sandığımız bazı besinleri çok sık tükettiğimizde vücudumuzun kan şekeri dengesini bozabiliriz.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Yaz meyveleri 

Yaz meyvelerinin lezzetine dayanmak zordur ama pek çok yaz meyvesi özellikle de incir ve üzüm fazlaca fruktoz içerir. Bir kase yani yaklaşık 150 gram kadar karpuzun içinde 10 gram kadar şeker bulunur. Bu nedenle yaz meyvelerini bol bol değil, düzenli bir şekilde tüketmek gerekir.

Cips

Cips patateslerin kırılgan hale gelene kadar yağda kızartılmasıyla oluşmuş bir yiyecektir. Fakat bu yiyecek kan şekerinin dengesini bozarak fırlatmaya yetiyor. Etiketinde şekersiz yazısı bulunan gıdalar ise kan şekerinin dengesini bozan yiyecekler arasındadır. Bu ürünlerin marketlerde “diyabetik” ve “light” ürünler bölümünde paketli atıştırmalıklar veya içecekler olarak satıldığını görüyoruz. Bu ürünleri tüketmeden önce mutlaka besin değeri etiketlerindeki açıklamaların çok dikkatle okunması gerekmektedir.

Kurutulmuş meyveler

Kuru meyveler rafine şeker yerine tercih edilebilecek sağlıklı ara öğün alternatifi olup kişilerin tatlıya olan isteğini karşılamaya yardımcı olurlar. Vitamin, mineraller, antioksidan ve lif içerikleri oldukça yüksektir. Su içeriği azaldığı için meyvenin hacmi küçülür ve karbonhidrat (fruktoz) oranı da artar.

Dolayısıyla gramajı başına düşen kalori miktarı da taze meyveye göre daha fazladır. Bu yüzden gelişigüzel değil, ara öğünlerde ortalama bir avuç miktarı geçmeyecek şekilde tüketilmesi önerilmektedir. İçeriğinde fruktoz adı verilen doğal şeker içerir. Fazla tüketilmesi insülin direncine ve şişmanlığa sebep olabilir.

Enerji içecekleri 

Yüksek efor gerektiren sporların sonrasında tüketilen, enerji ve protein içeceklerinin içerdikleri şeker oranına dikkat edilmelidir. Bu içecekler serinletici etkisinin yanı sıra hızla kaybedilen sıvıların yerine konulması ve açığa çıkan enerji ihtiyacının geri kazanılması için hazırlanmışlardır.

Bu nedenle 1 saat ve daha fazla süren egzersizlerden sonra enerji içeceklerinden tüketmek istiyorsanız, öncelikle içeriğindeki kalorilerin, karbonhidratların ve minerallerin sizin için güvenli olup olmadığını anlamalısınız.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz