Ünlü Ekonomist Doların Kaç TL Olacağını Açıkladı!

“Dolarda enflasyonun üzerinde olmayan bir artış göreceğiz"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Yerel seçimler sonrasında doların beklenen ani artışı gerçekleşmedi ve birçok yatırımcı dövize yönelmişti. Ancak sonuçlar, beklentilerin aksine oldu ve dolar değer kaybederek düşmeye başladı. Bu durum, uzmanlar arasında farklı yorumlara yol açtı.

Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, döviz kurlarındaki düşüşü değerlendirirken seçim öncesindeki spekülasyonlara dikkat çekti.

“Temel sebebi seçim öncesinde spekülasyon vardı. ‘Seçim bitecek, kur çok güçlü yükselecek’ diye. Bu hem şirketleri hem de vatandaşları güçlü döviz alımına itmişti. Fakat seçim bittiğinde kur artmadı” ifadelerini kullandı.

Düşüşün nedenlerine değinen Eryılmaz, “Güçlü döviz alan vatandaşlar, mevduat faizi getirisini kaçırmamak için bayram öncesi dövizlerini bozdurdu. Dövizdeki temel düşüş bu.

Hatta Merkez Bankası döviz almaya başladı. Yani dolar 32 liranın altına düştüğünde Merkez Bankası piyasadan döviz almaya başladı. Çünkü rezerv biriktirmesi gerekiyor.

Dolayısıyla dövizde yakın vadede güçlü düşüş, güçlü yükseliş beklememek lazım. Düşüşlerde merkez bankası piyasaya girer ve rezerv biriktirmek için döviz alır. Bu süreci görüyoruz” şeklinde konuştu.

Eryılmaz, sene sonu için dolar tahmininde bulunurken, “Dolarda enflasyonun üzerinde olmayan bir artış göreceğiz. Bu bizi sene sonunda 40-41 TL civarına götürür.


Benim beklentim bu yönde. Dolayısıyla diğer beklentiler doğru beklentiler değil. Dövizde kontrollü, yatay, enflasyonun üzerinde artmayan bir artış ile yola devam edeceğiz” dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz