2023'te Müzik Sektöründe Neler Oldu?

2023 müzik sektörü açısından önemli gelişmelere sahne oldu.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

2023 müzik sektörü açısından önemli gelişmelere sahne oldu. Bunlar arasında YZ kullanımı, kârlılığın platformların  yeni hedefi olması, abonelik fiyatlarının artması ve gelir paylaşım modeli gibi konular başta geliyor.

Son dönemlerde biten her yılın ardından ana konu streamingin müzik sektörü için öneminin bir kez daha vurgulanması olurdu. Bu yıla da damgasını yine streaming vursa da bu kez  yalnız değil.

Streaming bir yandan gelir ve dinlenme rekorları kırsa da gözden kaçırılmaması gereken önemli bir gelişme daha yaşanıyor. En büyük platform olan Spotify dahil ana strateji değişmiş gibi gözüküyor.

Yakın zamana kadar esas olarak abone sayısını arttırmayı hedefleyen Spotify dahil olmak üzere platformlar gerek işten çıkarmalarıyla gerek abone fiyatlarındaki arttırmalarıyla artık kârlılık stratejisine geçmiş gözüküyor. Deezer ise zam yapmaya çok önce başlamıştı ve devam edeceğini açıkladı. Bu yeni stratejinin sektöre kısa vadede yararlı olacağı açıkça görülüyor. Orta vadede nelerle karşılaşılacağı ise henüz belirsiz.

Spotify’ın da içinde olduğu gelir paylaşım modeli tartışmaları yılın ikinci önemli konusu. Müzikanaliz’de sıkça yer alan bu konu da ilk adım Deezer’dan geldi. Sanatçı merkezli ödeme modeli konusunda Universal ve SACEM ile mutabık kalan Deezer, 2024 yılında uygulamayı başlatıyor.

Spotify ise sanatçı merkezli modele geçmedi ama “gürültü” olarak tanımlanan sesleri ve sahte dinlemeleri engelleyecek ve belirli bir dinleme sayısı altında kalan kayıtları hesaplama dışı bırakacak yeni modeli ile ciddi bir tartışma yarattı. Bu yeni model de 2024 yılında başlatılacak.

Platformları yalnız bırakmayan bir diğer konu ise teknolojik gelişmeler oldu. Sadece üretim süreçlerinde değil performanslarda da teknolojinin yeni olanakları yaygın şekilde kullanılmaya başlandı. Üretim süreçlerinde beste yapmaktan söz yazmaya, ses taklidinden eski kayıtları YZ ile yeniden düzenlemeye kadar hemen her yeni teknoloji kullanıldı.

Performanslardaki teknoloji kullanımı ise ABBA Voyage ile doruk noktasına ulaştı. Avatarlarla verilen konserler bir yılı aşkın bir süredir kapalı gişe olarak devam ediyor.

Bu gelişmeler YZ eğitimlerinde kullanılan içerikle ses taklidi için izin alınmasından YZ ürünlerinin işaretlenmesine kadar bir dizi hukuki sorunu da gündeme getirdi. YZ kullanımı konusunda AB’nin başını çektiği düzenlemeler gündeme gelmeye başladı.

Bu gelişmelerin etkilerinin 2024 yılında daha fazla netleşeceğini beklemek yanlış olmasa gerek.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz