Blockchain Müzik Sektörünü Nasıl Etkiliyor?

Steem Alliance’da yayınlanan bir yazı bu etkileri ele alıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Pandemi dönemindeki parlamasının ardından biraz sönümlense de Blockchain teknolojisinin sektör üzerindeki etkileri devam ediyor. Steem Alliance’da yayınlanan bir yazı bu etkileri ele alıyor.

YAPIM ŞİRKETLERİNE ETKİLERİ

Blockchain teknolojisi sayesinde aralarında müzik sektörünün de olduğu çeşitli endüstriler devrim yarattı.

Blockchain plak şirketinin ortaya çıkışı, müzik endüstrisinde Blockchain teknolojisinin ilginç ve yenilikçi bir uygulamasıdır.

Bu plak şirketleri, gerçek zamanlı müzik yönetiminde uzun süredir devam eden zorlukları çözmek için merkezi olmayan mali kayıt teknolojisinden yararlanıyor ve böylece paydaşlara ve sanatçılara daha şeffaf ve eşitlikçi bir ekosistem sunuyor.

Geleneksel plak şirketleri, telif hakkı ödemelerinde şeffaflık eksikliği nedeniyle yıllar içinde ciddi şekilde eleştirildi. Blockchain teknolojisi, her işlem ve anlaşmanın kaydını tutan, müdahale edilmesi zor ve merkezi olmayan bir kayıt sistemi sağlayarak bu soruna çözüm sunuyor.

ŞEFFAFLIK

Blockchain plak şirketinin gerçek zamanlı müzik yönetiminde bir avantajı, gelir paylaşımına getirdiği şeffaflıktır.

Geleneksel kayıt sisteminde sanatçılar sıklıkla eserlerinin nasıl kullanıldığını ve paraya çevrildiğini takip etme zorluğuyla karşı karşıya kalıyor. Blockchain, müzik indirmelerinin ve müzik streamlerinin gerçek zamanlı izlenmesine olanak tanıyor ve böylece sanatçılara kazançları hakkında doğru veriler sağlıyor.

Blockchain plak şirketinin sunduğu şeffaflık, plak şirketi ile sanatçının yanı sıra diğer müzik paydaşları arasında güven oluşturulmasına yardımcı oluyor.

AKILLI SÖZLEŞME

Doğrudan koda yazılan, kendi kendini yürüten anlaşmalar olarak bildiğimiz akıllı sözleşme, telif hakkı dağıtımını otomatikleştirmeye yardımcı olur ve sanatçıların çalışmalarından anında adil bir pay almasını garanti eder. Bu, aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak ödeme sürecini kolaylaştırmada büyük rol oynuyor.

Bununla sanatçılar gelirleri üzerinde kontrol ve eserlerinin elde ettiği fonlara erişim kazanıyorlar.

Bu yetkilendirme, pazarlık gücünün düşük olması nedeniyle avantajlı anlaşmalar sağlayamayabilecek yeni sanatçılar için özellikle önemlidir.

TELİF HAKKI VE FİKRİ MÜLKİYETİN KORUNMASI

Blockchain plak şirketi, telif hakkı ve fikri mülkiyet koruması zorluklarının çözümünde büyük bir rol oynuyor. Blockchain’in Değiştirilemezlik özelliği, verilerin Blockchain’e kaydedildikten sonra değiştirilemeyeceğini veya tahrif edilemeyeceğini garanti etmeye yardımcı olur.

Bu, açık ve tartışılmaz bir sahiplik zinciri oluşturmada büyük rol oynuyor ve böylece sanatçıların çalışmalarının karşılığını tam olarak almalarını sağlıyor.

TOKENİZASYON

Blockchain’in gerçek zamanlı müzik yönetiminde devrim yarattığı bir diğer önemli husus da tokenizasyon olarak bildiğimiz şeydir.

Sahipliği temsil eden tokenlar, Blockchain plak şirketi tarafından düzenlenebilir. Bu tokenlar merkezi olmayan borsalarda kolayca alınıp satılabilir, böylece hayranların plak şirketlerine ve favori sanatçılarına finansal olarak tam destek vermelerine olanak sağlanır.

Bunun karşılığında, token sahiplerine, sanatçılar ile izleyicileri arasında daha doğrudan bir ilişki kurulmasına yardımcı olacak şekilde temettü verilebilir.

MERKEZİ OLMAYAN OTONOM YAPILAR  (MOOY)

Blockchain, gerçek zamanlı müzik yönetiminde merkezi olmayan özerk organizasyonun oluşturulmasını sağlamada önemli bir rol oynamaktadır.

Blockchain plak şirketi bağlamında MOOY’lar hayranlara ve sanatçılara plak şirketinin yönelimi, anlaşmalar ve dağıtım stratejileri konusunda kolektif bir karar verme yetkisi sağlar.

ÇÖZÜM

Blockchain plak şirketinin geliştirilmesi, daha adil, daha şeffaf ve sanatçı merkezli bir müzik endüstrisine doğru dönüştürücü bir adım olarak hizmet ediyor.

Bu plak şirketleri, Blockchain teknolojisini kullanarak, gerçek zamanlı müzik yönetiminin karşılaştığı uzun süreli zorluklara çözümler sunuyor.  Ayrıca Blockchain teknolojisinin programlanabilir ve merkezi olmayan yapısı hayran katılımına yönelik yeni olanaklar sunuyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz