OpenAI'ın Değerini Üçe Katlayan Anlaşma!

ChatGPT'yle adını duyuran şirket, en değerli üçüncü teknoloji girişimi oldu

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Yapay zeka destekli sohbet botu ChatGPT'yle adını duyuran Amerikalı teknoloji şirketi OpenAI'ın değerinin yeni yaptığı anlaşmayla 80 milyar dolara çıktığı bildirildi.

ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times (NYT), anlaşmaya dair bilgi sahibi olan ve kimliklerinin açıklanmasını istemeyen üç yetkiliye dayandırdığı dünkü haberinde, OpenAI'ın hisselerini girişim şirketi Thrive Capital'ın öncülüğündeki bir anlaşma kapsamında satacağını aktardı. 

"Tender offer" diye bilinen aleni pay alım teklifi kapsamında, şirket çalışanları hisselerini nakde çevirebilecek. 

Amerikalı girişimcilik şirketi Thrive Capital'ın hazırladığı teklife hangi firmaların katılacağı henüz açıklanmadı. 

OpenAI, nisanda da benzer bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşmada Thrive Capital'ın yanı sıra Sequoia Capital, Andreessen Horowitz ve K2 Global gibi yatırım firmaları, yapay zeka şirketinin hisselerini satın almıştı. İşlemin ardından firmanın değeri yaklaşık 29 milyar dolara yükselmişti. 

Son anlaşmayla birlikte firmanın değeri 10 aydan kısa sürede neredeyse üç katına çıkmış oldu. 

Thrive Capital ve OpenAI, NYT'nin yorum talebini reddetti.

NYT'nin aktardığına göre anlaşmanın aslında kasımda tamamlanması planlanıyordu. Fakat OpenAI CEO'su Sam Altman'ın firmadan kovulması sürecin durmasına yol açtı. 

38 yaşındaki programcının kurduğu firmadan kovulması büyük tartışma yaratmış, OpenAI'da çalışan 770 kişiden 700'ü Altman'ın dönmesi için imza toplamıştı. Bunun üzerine Altman aynı ay şirkette tekrar işe alınmıştı. 

Özel şirketler ve yatırımcı faaliyetleri hakkında analizler sağlayan CB Insights'ın verilerine göre son anlaşmayla OpenAI, dünyadaki en değerli üçüncü teknoloji startup'ı haline geldi. 

TikTok'un sahibi Çin merkezli ByteDance, 225 milyar dolarla birinci sırada yer alırken, Elon Musk'ın SpaceX firmasıysa 150 milyar dolarla ikinci sırada. 

Teknoloji devi Microsoft da geçen yıl ocakta OpenAI'ya 10 milyar dolar yatırım yapmıştı.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz