Yeni Sanatçılar Teknoloji İle Keşfediliyor!

Müzik dünyasının en önemli görevlerinden birisi olan yeni sanatçıların bulunması artık robot yazılımlar ile yapılıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Müzik dünyasının en önemli görevlerinden birisi olan yeni sanatçıların bulunması artık robot yazılımlar ile yapılıyor.

Çok da geride kalmayan zamanlarda yeni sanatçıları keşfetmekle görevli olanlar barları ve kulüpleri gezerek genç yetenek avına çıkarlardı. Bu görev şimdi veri madenciliği yapan yazılımlara veriliyor.

YZ esaslı yazılımlar sosyal medyanın parlamaya başlayan isimlerini keşfetmek için kullanılıyor. Bu konudaki ilk haberler 2010’lu yıllarda duyulmaya başlamış, 2020 yılında ise Sony grubunun yeni sanatçıları bulmak için bu tür yazılımlar kullanmaya başladığı duyurulmuştu.

Bu yazılımlar sadece kimin ya da hangi şarkının en fazla sayıda dinleyiciye ulaştığını saptamıyor. Bunun yanı sıra örneğin TikTok’ta hit olmuş şarkıları analiz ederek yeni bir şarkının başarılı olup olamayacağı hususunda tahminleri kolaylaştırıyor bulunuyor.

Müzik dünyasının önemli kaynaklarından olan Chartmetric bu alanda yaptığı yatırımlarla ümit vaat eden sanatçıları belirlemekte hayli işe yarayan bir YZ geliştirdiğini açıklayalı 4 sene oldu. Bu süre YZ alanındaki gelişmelere baktığımız zaman hayli uzun. Yeni uygulamalar hangi şarkının ve sanatçının tutacağı konusunda daha da iddialı tahminlerde bulunuyor.

Spotify gibi platformlara günde 100 bin üzerinde şarkı yüklenen bir dönemde büyük veri analizi yapmak için YZ kullanmaktan başka çare yok gibi gözüküyor. Bunu ilk fark edenler ise aracı kuruluşlar oldu. Believe gibi firmalar sanatçıların satış rakamlarını analiz ederek parlayacak isimleri tahmin etmeyi başlatalı uzun bir dönem oldu.

Günümüzde sadece izlenme sayıları ve hayran sayısı gibi nümerik analizlerin yapılmasından öteye tutan şarkıların incelenerek sonuca varılması da söz konusu. Gelişmeler bizi nereye götürecek birlikte göreceğiz.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz